Viikon biisi -sarjassa esitellään joka viikko yksi kuuntelemisen arvoinen biisi.
Rekami x Keemoh — Paras vuos (feat. Gettomasa)
(albumilta
Vuoden tulokas, 2013)
"Ollaan pisimpään pelis olleita vuoden tulokkaita", esittelee Rekami itsensä ja tuottaja Keemohin levyn nimikkokappaleessa (josta on tehty videokin).
Räpätäänkö välillä? -dissibiisistä hieman ennen albumin julkaisua tunnetuksi tullutta miekkosta pidettiin suutaan soittavana juniorina, vaikka tuottaja-räppäri oli pyörinyt kuvioissa jo yli vuosikymmenen ajan ja pyörittänyt jokusen vuoden omaa Skill Street -nimistä levy-yhtiötäänkin. Toki levynnimi on myös selvää jatkoa Rekamin edeltävälle pitkäsoitolle
Suomen jyväskyläläinen (2012).
Vuoden tulokkaan, siis koko levyn, on tuottanut Keemoh, sillä itsensä valmiiksi hiomiin taustoihin Rekami ei kuulemma enää jaksa räpätä.
Vuoden tulokas on hieman kaksipiippuinen tapaus. Alkupuoliskolla kuullaan hienoja biittejä ja omalaatuisia aiheita, mutta loppua kohti levy hitusen lässähtää. Yhden sijaan ajattelin käsitellä hieman laajemmin muutamaa kappaletta ja tekstin lopuksi niputtaa vielä yhteen levyn hieman vaisumman loppupuolen. Tarkempaan käsittelyyn päätyvät biisit ovat raidat 3, 4 ja 6, nimiltään
J.E.V.K.,
Paras vuos ja
Mies. Otsikkoon arvottiin keskimmäisenä mainittu.
J.E.V.K.
Biisin nimi tulee sanoista "jonnekin elää vaan kerran". Heti alkajaisiksi kuullaan ilkeitä sanoja latelevaa "jonnemaiseksi" käsiteltyä ääntä, mutta kuten otsikkokin vihjaa, biisi pyrkii silti muistuttamaan, että jonnellakin on ihmisarvo. Jonnejen touhuja ei siis todellakaan kaunistella, vaan herttaisesta aiheesta huolimatta lähestymistapa on uskottava. Äänessä ei ole maailmanmenosta vieraantunut kukkahattutäti, vaan itsekin vielä melkoisen nuori Rekami. Kertsi alkaa näin:
Jonnet voi kiristää mut miks kävis käsiks ees
on mopoauto ja siks niil välil pärisee
sitä ei moni osaa aina enää aatella
et joka jonneki elää vaan kerran
Jonnen ongelma biisissä on elämän valuminen hukkaan tietokoneen äärellä ja epärealistiset luulot ruusuisesta tulevaisuudesta julkisuuden valokeilassa, rahakasojen keskellä. Jonne on negatiivinen hahmo, joka paikkailee omaa heikkoa itsetuntoaan nettikiusaamalla ja arvostelemalla muita: "en osaa kehuu, annan runtuu vaan / kritiikkiä perustuen perus perstuntumaan". Tietokone on korvannut sosiaalisen elämän, jota jonne ei tarvitse, koska parempia tuttavuuksia on tulossa: "ei kaveripiirejä ku ehän mä tarvi niit enää / rullaan hiiteen täält Valavuoren charter-siivellä".
Jonne sortuu kyberrikollisuuteen, alkaa kuvata omaa arkeaan ja laittaa liikkuvat kuvat nettiin. "Miks ees kuvasin kaiken mun arjesta filmille / kai et voin vuosien päästä jotain katsella itkien", kuuluvat viimeiset rivit. Hyvin synkkä tausta korostaa biisin vakavaa tunnelmaa. Sanoma on sama kuin tunnetun lastenpsykiatri Raisa Cacciatoren kirjan nimessä: pelastakaa pojat!
Paras vuos (feat. Gettomasa)
Paras vuos on puheenvuoro köyhien ja heikkojen puolesta, ihmisarvoa työmäärällä ja omaisuudella mittaavaa yhteiskunnallista ilmapiiriä vastaan. Niin Rekamin kuin Gettomasankin puhujat ovat rikkaita ja empatiakyvyttömiä, toki melko mustavalkoisia karikatyyrejä, jotka kuitenkin hyvinvointiyhteiskunnan tukipilareita tehokkuuden nimissä alasajavassa maassa tuntuvat kovin ajankohtaisilta hahmoilta.
Kuten seuraavaksi käsittelyyn otettava
Mies, myös
Paras vuos on nimenomaan miehisestä ajatusmaailmasta kertova biisi. Puhujat vannovat konservatiivisten sukupuoliroolien nimiin: naiset saavat kasvattaa lapset ja harrastaa bodypumpia, mies käy töissä ja elättää perheen. Avausriveillä otetaan jopa kantaa sukupuolten väliseen tasa-arvoon: "täällä määrää palkat, maine / meillon alla varpaan naiset". Modernissa kokoomusyhteiskunnassa rahan arvostus on lyönyt laudalta empatiakyvyn: "se joka uupuu kuolkoon tai kadotkoon maanrakoon / niille ei tuu suunvuoroo ja lyötyyhän saa takoo".
Väsyneistä, köyhistä ja mielenterveysongelmaisista ei tarvitse välittää — ihmisen arvo on yhtä kuin kyky tehdä töitä ja rahaa. Rahan määrä määrittää myös elämänlaadun ("se on mun kartano jonka valo sun pihaan ulottuu / se on sun elämä joka on ku ulostus ku ei mitään tuloo tuu") ja toimii keinona ratkoa ihmissuhdepulmia ("parisuhde tulehtunu paranee ku ostaa upeen puvun"). "Käsitys siitä mikä on hankalaa vähän sumentunu" viitannee nk. ensimmäisen maailman ongelmiin: helpossa ja itsekeskeisessä elämässä valitukselle ei tarpeeksi mitätöntä aihetta olekaan. Ulkoinen olemus liitetään tietenkin myös ihmisarvon mittareiden listalle, eikä puhuja näe ilman Dolce & Gabbanoita kylillä liikkuvilla ihmisillä juuri mahdollisuuksia: "jos oot ruma jäät mun kaltasten varjoon / ja hämmästelet miten niit hyvii pestejä ei ookaan tarjolla". Työelämässäkin on paras kulkea tuotto-odotusten mukaan, sillä omia intohimoja seuraten tulos on heikko: "nopeesti putoot ku teit huonon valinnan teininä / vähän epävakaa ala, mitä susta tuli? aivan, ei mitään". Ajatus on hyvin pitkälti sama kuin blogissa aiemmin
ohimennen käsitellyssä Jodarokin versessä DJ Polarsoulin biisissä
Ei kompromisseja.
Gettomasan säkeistössä puhuja on rikkaan perheen jääkiekkoilijapoika, ja perheelle on tietenkin tärkeintä, ettei poika kulje kylillä ryysyissä vaan raha näkyy. Sinänsä kelpo säkeistö jää biisissä kuitenkin selvästi Rekamin sanailujen varjoon.
Jos säkeistöt ovatkin aika helposti ymmärrettävää tykitystä, kertsi ei ole ihan yhtä simppeli:
Älä kysy kuka on Sarasvuo
kuluva vuos, se on aina paras vuos
menestys täällä päin ja lama tuol
köyhät vittuun,
raha tulee aina rahan luo
Menestys koskee meitä, lama noita toisia, eivätkä toisten ongelmat tietenkään kiinnosta "täällä päin". Kaksi alinta riviä eivät syväluotaavaa analyysiä vaadikaan. Mutta miten kaksi ensimmäistä liittyvät kokonaisuuteen? Jälkimmäisestä niistä on otettu myös kappaleen nimi.
Markkinaguru Jari Sarasvuo on kai jonkinlainen vastenmielisen kapitalistin ääri-ilmentymä. Jos hänestä ei saa kysellä, syy lienee joko että hänet pitää tuntea tai että hänestä ei pidä edes puhua. Jälkimmäinen tulkinta mätsäisi paremmin toisen rivin kanssa: kuluva vuosi on aina paras, koska elämä on hetkessä elämistä eikä omaisuuden luomista varten. Äärirajoilla töitä mättävälle kuluva vuosi tuskin on onnellisinta aikaa, vaan palkinto odottaa — tai ainakin sen luullaan odottavan — jossain kaukana tulevaisuudessa. Puhujasta tuntuu, että hän on tukehtunut osinkoihin, ja kuten todettua parisuhdekin on tulehtunut. Oman kartanon mainitsemisen lisäksi biisissä myös huudellaan parvekkeelta, eikä "luonnost oo mihinkään konetta vastaan"; vaikuttaa siltä, että kodin ulkopuolella ei juuri tule hengailtua, ja kun kotonakin vallitsee tulehtunut ilmapiiri, elämä tuskin on kovin nautittavaa.
Verorahoihinkin biisissä viitataan kerran: "päähän tulee reikiä / tukirahoil saat piristeet / neki menee mun verorahoist joten mitä vittuu tuut vikisee?" Jos muuta apua mielenterveysongelmiin ei ole saatavilla kuin "piristeet", niin mitäpä varaa on valittaa, kun itse ei kerran tuota mitään ja piristeiden hankkimistakin tuetaan tehokkaampien verorahoista? Heikkojen tukemisen sijaan pitäisi jäädä itselle enemmän varaa tuhlata shoppailureissuilla, koska itsehän ne rahat on ansaittu.
Yhteiskunnallisessa keskustelussa on viime aikoina puhuttu paljon eriarvoistumisesta — on kasvanut huoli maan jakautumisesta kahteen leiriin, eikä vaikuta siltä, että tilanne menisi ainakaan parempaan suuntaan.
Paras vuos vetää leirien välille viivan, joka on kaikkea muuta kuin veteen piirretty.
Paras vuos on erittäin avoin tilitys eikä välttämättä valtaisan syvällisesti pohdiskeleva, mutta toisaalta Rekamin läpät ovat huikeita, flow rullaa kuin rullaluistimen rulla, ja kaiken kaikkiaan näin humaani viesti lämmittää väkisinkin mieltä aikana, jona vallassa oleva oikeistohallitus yrittää tehdä parhaansa sosiaalidemokraattien luoman hyvinvointiyhteiskunnan tuhoamiseksi.
Mies
J.E.V.K.:n ohella levyn toinen erittäin synkällä biitillä kulkeva
Mies on Rekamin näkemys suomalaisesta miesmyytistä, johon kuuluu tietenkin paljon ryyppäämistä, jääkiekkomaajoukkueen pelien katsomista, rattijuoppoilua sekä vaimon ja lasten hakkaamista — tietenkin kulissien takana, koska kuten edellä esitellyssä biisissä
Paras vuos, myös
Miehessä oleellisinta on se miltä kaikki ulospäin näyttää. Tällainen tärkeysjärjestys johtaa katkeraan loppuun. (Jääkiekon esittäminen negatiivisessa valossa pariinkin kertaan on sikäli yllättävää, että Wikipedia kertoo Rekamin olevan maajoukkueessakin pelanneen kiekkoilija Tuomas Pihlmanin pikkuveli.)
Kliseisten miehen piirteiden lisäksi Rekamilla on tuoreempaakin sanottavaa. Tunteettomuus ei ole uutta, mutta se on, että miehen kyvykkyys syvällisen puheen pitämiseen nähdään naista heikompana: "toisinaan jurrissa puheen diipin pitää / tai niin diipin ku mies voi tehä eli ei fiiliksiä". Uskovaiset ovat mahdollisimman helppo pilkan kohde, mutta tässä biisissä miehen uskonnottomuus ("ei usko Kristuksiin / vie helvettiin huuhaa") ei ole merkki ajattelukyvystä, älykkyydestä tai muusta ihailtavasta, vaan päinvastoin symboli kykenemättömyydestä uskoa mihinkään hyvään.
Vakavassa biisissä pilkahtelee sentään huumorikin: suorituksilla itsetuntonsa hankkiva mies pitää mieskunniaansa yllä väkivallan lisäksi kasaamalla pöydän ilman manuaalia ja ratkomalla paskalla sudokuja. Jälleen ihmisarvo mitataan rahassa: "kovin on se kel on asuntovelkaa eniten". Mieskunnian pelastava peniksenjatke on mökki Itä-Suomessa.
Päähenkilön loppu on karu: perhe lähtee, mies jää yksin pitämään Selänteitä pyhimyksinään. Parempia vaalittavia olisivat varmasti olleet vaimo ja lapset. Mutta mieskunnia on jotain, jonka takia tehdään paljon pahaa; vertailukohdaksi mieleen juolahtaa Asan
Puusaarna-biisin rivi "turhal ylpeydellä täytetään hautuumaita". Turha ja aivan toissijaisiin asioihin, kuten pienessä mittakaavassa kykyyn kasata huonekaluja ilman ohjeita ja isossa jonkin valtion pinta-alan suuruuteen, perustuva miehinen ylpeys on tuhoisaa. Vaikka mainittu pieni mittakaava ei välttämättä äkkiseltään kuulosta kovin vaaralliselta, on väärien asioiden arvostaminen suorassa yhteydessä oikeasti tärkeiden asioiden arvostamatta jättämiseen.
Kuinka moni nainen määrittää itsensä viinapään tai huonekalujen kasaamisen perusteella, ja kuinka moni maailmanhistorian kaistapäisimmistä hallitsijoista ja verenhimoisimmista sotapäälliköistä on ollut nainen? Idiooteille naisille on suomen kielessä useampikin vakiintunut nimitys blondista ja bimbosta lähtien, mutta miehille vastaavia sanoja ei ole.
Mies esittää ajatuksen, että miehet voivat yhtä lailla olla helvetin tyhmiä sukupuoliroolinsa vankeja.
Yhteenveto
Vuoden tulokas tuntuu ennen kaikkea asettuvan heikoimmassa asemassa olevien tai helposti pilkattavien ihmisten puolelle: köyhien puolustaminen ei räpissä ole harvinaista, mutta jonnejen, naisten, maahanmuuttajien ja uskovaisten puolelle rohkenee hypätä huomattavasti harvempi. Rekamin suurimmaksi ansioksi laskisin nimenomaan tutunoloisten asetelmien kääntämiseen päälaelleen: jos esimerkiksi Tapani Kansalaisen
Harjottelen näyttään kovanaamalta oli ilkeilyä tietokoneella elämänsä viettävien suuntaan, on
J.E.V.K.:ssa samanoloinen hahmo, mutta empaattisempi lähestymistapa.
Festareista kertovassa biisissäkin sankari on hyvin harvinaislaatuinen. Kappaleessa
Niemine (ja LA Kingsin musta pelipaita) puhuja on piessyt Niemisen sellaiseen kuntoon "et lens kiekko ku sen miekkosen naama oli niin ruhjeil", mutta tästä huolimatta Niemine ei janoa kostoa vaan palauttaa löytämänsä kamat pahoinpitelijälleen jopa kohtalaisella vaivalla. Myös Niemine pääsee biisissä ääneen koulukiusatulta rillipäältä kuulostavalla äänellään:
Kävin sun ovella, mulla on jotain sulle kuuluvaa
Otin sun kamat talteen, vaikka menitki mulle suuttumaan
ja käytit mun päätä kanvaksena ja rumpuna
Toinen useammassa biisissä kulkeva aihe on melko tyypillinen: kellokortin mukaan kulkeva 8—16-konttorirottailu on synonyymi tylsälle elämälle. Laveammin sanoen kyse on halusta olla joutumatta muottien orjaksi.
Kuten todettu, vahvan alkupuolikkaan jälkeen taso laskee selvästi. Vikat neljä biisiä ovat aika tavanomaista kamaa, joista en ainakaan itse kykene innostumaan. Esimerkiksi Aren fiittaama
Kämppikset on tyhjänpäiväinen ja mukahauska kertomus kämppäkaveruuden ongelmista. Aiheeltaan loppupuolen ylivoimaisesti mielenkiintoisin biisi on hiton tylsistä aikuisista pariskuntabileistä kertova
Buzz Killington, joka tuntuu muuten erilaisuuteen hyväksyvästi suhtautuvalla levyllä myös ilkeydessään jonkinasteiselta tyylirikolta. Toisaalta
Buzz Killington yhdistyy omissa ajatuksissani levyllä esillä olleisiin konttorirottiin ja kertoo, miten tylsää näillä ihmisillä on, vaikka he kuinka yrittäisivät pitää hauskaa. Alkoholistakaan ei ole iloa, jos seura on tylsämielistä.
Tutuestuessani
Vuoden tulokkaaseen ensi kerran yllätys oli suuri, sillä
Räpätäänkö välillä? -biisin perusteella Rekami kuulosti melko ilkeältä sanasepolta.
Vuoden tulokas on myös irvaileva ja jatkaa parilla raidalla
Räpätäänkö välillän aloittamaa Rekamin mielestä tunkkaisen suomiräp-ilmapiirin hämmennystä ja artistifantasioille naureskelua, mutta isompi rooli kokonaisuudessa on biiseillä, joissa tunnutaan kyselevän, mihin empatiakyky on päässyt ihmisiltä katoamaan. Sanailu on kuitenkin erittäin terävää, maksimaalisen vähän kukkahattuilevaa, ja Rekamin jos kenen ulosantia voi nimittää katu-uskottavaksi. Yhdistelmä tuottaa parhaimmillaan todella tuoreita ja hykerryttäviä lopputuloksia. Harmi kyllä etenkin lätyn loppupuolelta löytyy sitten biisejä, jotka eivät millään tavalla nouse esiin suomiräpin massasta.
Levyn muita huippuhetkiä
J.E.V.K.
Mies
Niemine (ja LA Kingsin musta pelipaita)
Aiheesta muualla
Tuoreet platat -sivuston arvostelu