
Kohua on herättänyt myös se, että Kismet Lakritsia on ainakin toistaiseksi myynnissä vain joillakin kauppaketjuilla. Oman kappaleeni ostin Valintatalosta, mutta näyttävimmin tuotetta markkinoi R-kioski, joka on valmis myymään 69 sentin arvoista herkkua peräti neljä kappaletta kahdella eurolla. Tuotteen pitäminen ainakin toistaiseksi poissa suurempien kauppojen hyllyiltä on ansaitusti nostattanut useiden herkunsyöjien kulmakarvoja, eikä Fazerin kiistanalainen ratkaisu tuo makunautintoon ainakaan lisäpotkua. Se on vähän kuin jalkapalloa voisi pelata vain R-kioskin sponsoroimilla kentillä ja muualla jouduttaisiin tyytymään footbagiin.
Ulkonäöllisesti Kismet Lakritsin pakkaus on äärimmäisen onnistunut kyhäelmä. Päävärinä on elegantti musta, jota pehmentää randomeiden geometristen kuvioiden houkutteleva puna. Huomion arvoista on, että myös Marianne-version ulkokuorta on päivitetty hallitsevasta ruskeasta kokonaan valkopunaiseksi. Samalla Fazer-logo on muunnettu klassisesta härpäkkeestä pyöreäksi pompulaksi.
![]() |
Marianne-Kismet ennen ja nyt. |
Kismet Lakritsi isossa kuvassa
Lakukismetiä on syytä lähestyä kahden eri paradigman kautta. Ensiksi se tietenkin asettuu osaksi Kismet-tuoteperhettä. Toiseksi se liittyy varsin harvalukuiseen lakun/salmiakin ja suklaan yhdistävään joukkoon.
Kismet-perheen laajennukset ovat toistaiseksi onnistuneet kahtalaisesti. Törkein epäonnistuminen oli Kismet-jäätelö, jonka makutekniset yhteydet alkuperäiseen Kismetiin olivat ainoastaan viitteellisiä. Melko kallis möhky ei itsessäänkään ollut erityisen maukas tuttavuus. Hieman paremmin ovat onnistuneet karkkihyllyn veljespari Marianne- ja Fazerina-Kismet, joista etenkin Fazerina-versio sekoitti kahden esikuvansa makumaailmoja onnistuneesti toisiinsa. Myöskään Marianne Kismetistä ei löytynyt valittamista: oikein herkullinen pikku pakkaus toi Kismetiin oivallisen pienen lisänsä minttuista särmää. Jos Mariannen maku ei siinä ollutkaan yhtä paksu kuin 90-prosenttinen suklaavanukas, niin huomattavasti keksihyllystä löytyvää laillistettua ryöstöä onnistuneempi Marianne-adaptaatio se ainakin omissa papereissani kuitenkin oli.
Siinä missä Fazerina ja etenkin Marianne ovat suomalaisten ikisuosikkeja, iskee Fazer lakukismetin kohdalla kätensä huomattavasti riskialttiimpaan muurahaiskekoon. Jos en tietäisi salmiakkisuklaalevyjä löytyvän edelleen kaupoista, en uskoisi muiden kuin itseni pitävän niistä. Alan todellinen klassikko, lakudumle, on puolestaan vuosikaudet sinnitellyt originaalin vieressä Dumle-sekoituksissa kolmannen kaveruksen vaihtuessa taajaan kuin asukkaiden Taalasmaiden vierashuoneessa. Voimme olla onnellisia siitä, että esimerkiksi minttu- ja koladumlekoneiden pysähdyttyä lakuversiota sentään jaksetaan yhä veivata markkinoille herkkusuiden massuja pyöristyttämään. Silti lakudumle on jäänyt Dumle-perheessä velipuolen asemaan, sillä jopa täysin persoonaton tummasuklaadumle on saanut jo kokonaan omankin pussukkansa. Useissa karkkikaupoissa dumlesekoitusta kuitenkin myydään irtolaareissa, joista makutietoinen kuluttaja voi valikoida lakuherkut parempaan huomaan. Aiempiin merkkeihin nähden Kismet Lakritsi onkin törmännyt markkinoille jopa yllättävän korskealla ryminällä.
Omissa kirjoissani Kismet-perhe on herkku-universumin kiistämätöntä tähtiluokkaa samoin kuin aiemmin markkinoille tiensä löytäneet lakusuklaadumbot. Niinpä Kismet Lakritsin kohdalla odotukset olivat lievästi sanottuna katossa. Vaikka kyseessä on oikein onnistunut tuttavuus, jättää ensimaistelu kuitenkin myös kysymysmerkkejä ilmaan. Maultaan lakritsikismet on kerrassaan tumma, mikä pakottaa syöjän miettimään, onko pehmeän kismetin ja tumman lakun kontrasti sittenkin liian suuri. Selvää on, että Kismet Lakritsi on herkku isolla h:lla, mutta ainakaan ensitreffien perusteella en ole vielä valmis nostamaan sitä samoihin sfääreihin Fazerin käsittämättömän herkullisen salmiakkisuklaan kanssa. Arvosanaa en halua näin lyhyen tuttavuuden perusteella antaa, mutta jossain nelosen kieppeillä tällä hetkellä liikutaan asteikosta riippumatta. Ja jos tuotteen markkinointi ei ihastuneita huudahduksia herätäkään, on kuitenkin syytä kiittää Fazeria rohkeudesta: klassisen Kismetin tempaaminen mukaan näin moderniin makuyhdistelmään ei välttämättä ole konservatiivisimpien ahmattien mieleen. Uhkakuva piirtyy taivaalle kirkkaana, mutta toisaalta uuden lanseerauksen mahdollisuuksiakaan ei ole vaikeaa hahmottaa: läpi lyödessään Kismet Lakritsi voi olla todellinen uudisraivaaja ja näyttää tietä toinen toistaan röyhkeämmille rahastuksille.
KILPAILU!
Guuglaillessani Kismet Lakritsia bongasin erään kilpailevan karkkiblogin aloittaneen kilpailun, jossa blogin pitäjä päätti arpoa viisi (5) lakukismetiä. Hauska idea! Olen kuitenkin aina pitänyt taitoa, tietoa ja luovuutta vaativista kilpailuista enemmän kuin puhtaista arvonnoista, joten vien idean astetta pidemmälle. Kilpailun ohjeet ovat seuraavat:
Kerro jokin hauska Kismet-aiheinen kommellus tai sattumus omasta elämästäsi tarinamuotoisesti. Merkkejä tarinassa saa olla vähintään kolme, enintään 30 000. Kirjoita tarinasi alla olevaan kommenttikenttään viimeistään 31.5.2015. (Kirjoitetut kommentit eivät tule näkyville, vaan minun tarkastettavakseni, enkä julkaise niitä.)
Palkinto: palkitsen määräaikaan mennessä palautetuista teksteistä parhaan yhdellä (1) Kismet Lakritsi -patukalla. Palkinnon luovutus tapahtuu Helsingin keskustassa. Vaihtoehtoisesti siirrän voittajan tilille 69 senttiä. Onnea matkaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti