Tapio Rautavaara — Lauluni aiheet
(gramofonilevyltä Lauluni aiheet / Laivat puuta, miehet rautaa, 1952; julkaistu myös mm. kokoelmalla Kulkurin taival, 2008)
Veikkaisin, että aika monelle vähänkin nuoremmalle suomalaiselle sana "iskelmä" herättää negatiivisia väristyksiä selkäpiissä. Nuorisosukupolvi ei kenties edes tiedä, mitä iskelmä on. Ja kieltämättä iskelmän määritteleminen onkin koko lailla haastava tehtävä: Iskelmä-radiossahan on voimasoitettu esimerkiksi PMMP:tä ja Yötä, joista etenkään ensin mainittua ei olisi tullut mieleen kutsua iskelmäksi. Wikipedia sanoo iskelmästä mm. seuraavaa: "Yleisiä piirteitä ovat sanoitusten epäurbaanisuus, populistisuus (laulut kertovat helposti lähestyttävällä, välillä arkisellakin tavalla elämän perusasioista) sekä yleinen vakavuus ja haikeus." Listaan tekisi mieli lisätä myös melko äärimmäinen sovinnaisuus: jo Anne Mattilan kappale Perutaan häät (2005) oli iskelmäyleisölle shokki, koska siinä laulettiin niinkin kamalasta asiasta kuin häiden perumisesta. Aivan viime vuosina en ole onnekseni enää altistunut uudelle iskelmälle, mutta veikkaisin iskelmän säilyneen myös kielenkäytöltään siivona musiikinlajina: vaikkapa PMMP:n alatyylisyyksiä sisältäviä biisejä olisi vaikea kuvitella iskelmäradioiden soittolistoille.
Tiivistettynä minulle on muodostunut sellainen kuva, että huonous on (ainakin modernissa) iskelmässä jo osa genremääritelmää: kokeilevampi musiikki, jossa yritetään luoda jotain uutta, ei voi enää mahtua iskelmäkategorian sisään. Tyylilajin sanoituksia määrittää lainauksessakin mainittu helppous ja vakavuus: ne eivät jätä kuulijalle tulkinnanvaraa, niissä ei saa leikitellä. Toisin sanoen ne eivät ole kiinnostavia. Sanoituksissaan iskelmät luottavat kliseisiin niin avoimesti, että vakavissaan tehtyjä iskelmiä ja Pulkkisen Ruusulaulun kaltaisia parodioita ei olisi välttämättä helppoa erottaa toisistaan. Tämä ei tosin ole mikään moderni ilmiö: jo vuosikymmeniä sitten parodiaksi tarkoitettu Elämän valttikortit meni yleisölle täydestä vakavana molli-iskelmänä. Musiikillisesti moderni iskelmä on kaikin puolin hyvin epäinspiroituneen kuuloista, tylsää, konemaista ja yllätyksetöntä kamaa. On vaikea kuvitella iskelmägenrelle tulevaisuutta sen jälkeen, kun Beatlesin yhä nuorisomusiikiksi mieltävä sukupolvi on jättänyt maalliset ilot ja murheet taakseen.
Onko Tapio Rautavaara sitten iskelmälaulaja? Wikipedian mukaan sitäkin, mutta ennemmin Rautavaara erikoistui sen mukaan laulelmiin. Laulelma on "kevyehkö, melodinen ja usein kansanomaisen yksinkertainen laulu". Ilmeisesti erona iskelmään on lähinnä se, että laulelma kertoo usein tarinan. Olen liian nuori tietämään enempää; joka tapauksessa nykynäkökulmasta laulelmat ja iskelmät on helppo niputtaa samaan lokeroon. Jos iskelmäkin tuntuu käsitteenä olevan kriisissä, unohduksen ja tarpeettomuuden partaalla, niin laulelma on ainakin kiistatta jo sana menneestä maailmasta.
Rautavaaran melkoisen laaja tuotanto paketoitiin vuonna 2008 kaikkiaan 14 cd-levyä ja noin 340 laulua sisältäneelle Kulkurin taival -kokoelmalle, jonka yhteydessä julkaistiin muutaman sadan sivun Tapsa-kirjakin. Nimellä Kulkurin taival. 48 mestariteosta puolestaan julkaistiin mestarin 48 suurinta hittiä sisältänyt tuplalevy. Omaan Rautavaara-tietämykseeni ei kovin valtavasti tuplalevyltä pois jääneitä biisejä mahdu, joten kokonaiskuva on hieman vaillinainen. Siitä ei kuitenkaan pääse mihinkään, että miehen tuotantoon mahtuu roima määrä melankolisia lauluja. Lainaan tässä kohden pari kappaletta Ylen sivuille murheellisten iskelmien maasta kirjoittanutta Pekka Lainetta:
Mollimelankolialla on Suomessa pitkät juuret. Pirteän popiskelmän leimaaman 1970-luvun suosituin suomalaisartisti Erkki Junkkarinen tukeutui ohjelmistovalinnoissaan 1930-luvun valsseihin ja tangoihin, joista monet olivat peräisin venäläisestä molliromanssista vaikutteita saaneen Georg Malmsténin kynästä. Vaikka ”Molli-Jorin” sävellysten enemmistö tosiasiassa kulkee duurissa, hän kirjoitti lukuisia haikeita mollivalsseja, kuten suomalaisen iskelmän pioneerilevytys Särkynyt onni. Malmstén levytti aikanaan myös räytyvää murhemieltä henkivän tangon Särkyneitä toiveita.
Sotien jälkeen Toivo Kärjestä tuli kotimaisen mollimelankolian johtava säveltäjänimi. Jos helmiä kyynelet ois on näyte sanoittaja Helena Eevan tuotannosta, jonka ydinmehua oli suru menetetystä rakkaudesta.
![]() |
Olympiavoittaja, laulajakuningas, elokuvanäyttelijä ja ulkonäöltäänkin varsin karismaattinen mies. |
Myös Lauluni aiheet on Kärjen säveltämä ja sovittama sekä Helismaan sanoittama. Kovin synkkä biisi se ei kuitenkaan ole.
Mä mistä laulun aiheet saan niin moni tiedustaa,Kukapa ei olisi joskus törmännyt niin sanottuun writer's blockiin — jos ei muuten niin kouluvuosina, kun paperille piti saada kirjoitettua tai töherryttyä jotakin, mutta päässä löi tyhjää.
kun kuljen laulun tietä huoletonta
On helppo käydä vastaamaan, kun kiertää maailmaa
ja elänyt on vuotta kyllin monta
Tuo laulun ilo räiskyvin tai jälki kyyneltenTaitaa olla niin, että taiteilijoiden inspiraationlähteet voidaan jakaa karkeasti kahtia: toinen on taide ja toinen on elämä. Lauluni aiheet ei todellakaan viljele intertekstuaalisia viitteitä, vaan korostaa, että laulut tulevat aivan yksinkertaisesti elämästä. Elämä on täynnä mielenkiintoisia aiheita vaikka sitten lauluille. Minun korviini Lauluni aiheet onkin oodi elämälle: surullisissakin asioissa on merkitystä, nekin ovat aiheita laululle ja siten nekin voidaan jakaa yhdessä toisten kanssa; murhemielikin on inhimillistä, väistämätön osa elämää. Ilo on toinen puoli kolikkoa, suru toinen — ei ole toista ilman toista, ja ilman tuota kolikkoa ihminen on vain tunteeton haamu. Ja yhtä lailla kuin räiskyvin ilo ja katkerimmat kyyneleet käyvät laulun aiheiksi myös maksimaalisen arkiset asiat, kuten lapsi pienoinen ja sauva vanhuksen, sillä ihmisyys jos mikä on kiinnostavaa. Ehkä jopa kiinnostavampaa kuin esimerkiksi hobittius.
Se myöskin, mikä onnemme on hintaa
Lyhyt matka on köyhästä rikkaaseen,
lyhyt taival on riemusta murheeseen
On aihe lapsi pienoinen ja sauva vanhuksen
Niin paljon on aihetta lauluun
Hieman aiemmin epäilin, josko iskelmä on kategorisesti huonoa musiikkia, ja lokeroin Tapio Rautavaaran iskelmälaulajaksi. 48 mestariteosta on kuitenkin paria hutia lukuun ottamatta minusta aivan huikeaa musiikkia. Miksi — siihen en oikein osaa vastata itsekään. Tapsan ääni on kuitenkin varmasti iso syy viehätykseen; en käsitä, miten yhden miehen ääneen voi mahtua niin paljon karismaa ja uskottavuutta. Hänen äänensä on "kokemuksen syvän rintaäänen" sanakirjamääritelmä. Kun Tapsa tylyttää aikansa jonneja esimerkiksi kappaleessa Onhan näissä oltu, väittelyn voittajasta ei jää pienintäkään epäselvyyttä. Toiseksi on sanottava, että nykyiskelmän kanssa Rautavaaralla ei loppujen lopuksi ole kovin paljoa yhteistä.
Sanoittajia kokoelmallekin mahtuu itse asiassa melkoinen liuta — myös Rautavaara itse ja esimerkiksi loppuvuosina remmiin ehtinyt uuden sukupolven mestari Junnu Vainio — mutta taso tuntuu pysyvän korkealla. Varmasti näiden laulujen tykkäilyssä on mukana iso annos hassua nostalgiaa aikaan, jota en ollut elämässä, eivät oikeastaan edes vanhempani. Varmasti mukana on paljon (ei-militaristista) kotimaanrakkautta; on vaikea keksiä mitään suomalaisempaa kuin vaikkapa Kulkurin iltatähti. Minun puolestani kaikkien menneiden ja tulevien Voice of Finlandien voittajaksi voisi julistaa Tapio Rautavaaran. Näitä biisejä kuunnellessaan on vain vaikeasti selitettävä tunne siitä, että on kotona. On moodi sitten räiskyvintä iloa tai lohduttominta surua, liikutus kyynelten partaalle on väistämätön.
Kulkurin taival -tuplalevy sisältää läpileikkauksen Rautavaaran pitkästä urasta, suurmenestyksen ja unholaan painumisen vuosilta 1947—1979. Kokoelmalle mahtui hyvinkin monenlaisia lauluja: on kepeämpiä hassutteluja, on valloittavan romanttisia häävalsseja, on slaavilaista ja suomalaista melankoliaa ja vaikka mitä — niin paljon on aihetta lauluun. Isoisän olkihattu on maailman parhaita hyvän mielen biisejä. Alla tiukan karsinnan jälkeen syntynyt listaus kaikista suurimpia suosikkejani tuplalta. Lyhyempään en vain pystynyt.
Tuplalevyn muita, timanttisimpia huippuhetkiä
Laulu on iloni ja työni
Reissumies ja kissa
Rakovalkealla
Sininen uni
Pohjolan yö
Juokse sinä humma
Ruusuja lurjukselta
Kulkuriveljeni Jan
Isoisän olkihattu
Tuopin jäljet
Reppu ja reissumies
Kulkurin iltatähti
Kuubalainen serenadi
Häävalssi
Laulu Dnjeprille
Anttilan keväthuumaus
Uralin pihlaja
Unohtumaton ilta
En päivääkään vaihtaisi pois
Aiheesta muualla
Levy biisilistoineen Levykauppa Äxän sivuilla
Tapio Rautavaaran diskografia